Arrós de sípia i carxofes al forn

Avui toca arrós… Un arrós molt bo, no gaire car i molt senzill de fer.

Està millor si el dia abans preparem la marca. Que què és la marca? És el nom que li donen els cuiners a la base d’un arrós. El sofregit amb el peix o la carn, etc.

Nosaltres hem cuit dues cebes mitjanes en un bon raig d’oli d’oliva. A foc mig uns 10 minuts, aleshores li posem una mica de sal i pebre blanc  i l’hem acabat a foc baix uns altres 15-20 minuts. La ceba ha de quedar confitada, d’un intens color marró, però no cremada.

Un cop feta la ceba, hi posem la sípia tallada a trossos petits, perquè volem menjar aquest arrós amb forquilla, sense tenir que tallar res. Sobretot no us oblideu de posar-hi la melsa de la sípia. És imprescindible ja que no fer servir fumet per aquest arrós. La melsa li dona molt bon gust. Quan fa uns 5 minuts que hi tenim la sípia, hi afegim un got de vi ranci, una fulla de llorer i deixem que faci xup-xup. Quan redueixi el vi, poseu-hi les carxofes també tallades petites. Remenem, sofregim una mica, i posem un gotet d’aigua. Xup-xup 5 minuts i llestos.

Nosaltres en aquest punt ja ho reservem per l’endemà. Com qualsevol rostit, puja de gust d’un dia per l’altre.

És l’hora de menjar-ho? Escalfem la marca, molt calenta, i li afegim l’arrós. Remenem, que no s’enganxi, i quan estigui quasi sec, quan l’arrós s’ha begut el líquid, hi posem aigua fins cobrir l’arrós i una mica més. No fa falta fumet. Entre la ceba confitada, la melsa de la sípia, el llorer i el vi ranci, quedarà molt gustós. 

Ho deixem coure uns 5 minuts i ho enfornem a 200º uns 12 minuts més. Passat aquest temps, comproveu la cocció de l’arrós. Si encara no està cuit, deixeu-lo un parell de minuts és, però quasi sempre amb aquests temps n’hi ha prou.

Com sempre, el deixem reposar 3 o 4 minuts a la paella abans de servir-lo.

Bon profit!

Ingredients:

  • 2 cebes mitjanes o una de grossaarros2
  • Un parell de sípies de ració. No oblideu la melsa.
  • Arrós bomba ( 2 grapats per cap i un de propina al final)
  • 4 o 5 carxofes
  • Llorer
  • Vi ranci
  • Sal i pebre blanc
  • Aigua

 

Leave a Comment