Tartar de tonyina a la japonesa

Si sou fans del menjar japonès, aquesta tartar de tonyina us encantarà.

Hem utilitzat un filet de tonyina ben fresca, ben vermella. No compreu tonyina si el color no és ben vermell. Moltes vegades a les peixateries congelen la tonyina (o ja la compren congelada) i la deixen descongelar, cap problema. El problema és la quantitat de dies que la tenen per vendre. Quan és fresca o acabada de descongelar, el color és vermell intens. La carn és ferma. A mesura que van passant les hores ( i de vegades dies…) aquella tonyina es va enfosquint i perdent brillantor. Nosaltres la procurem comprar ben fresca i la congelem a casa. Hi ha gent que diu que congelar el peix fresc és un sacrilegi, però no és així. Un peix ben fresc congelat a casa, el pots gaudir al cap d’una setmana com si fos acabat de pescar. En una altre entrada parlarem de com congelar els diferents tipus de peix a casa. A més, està el tema del famós Anisakis, el bitxet que infecta els peixos. Aquí us ho expliquen molt bé.

És molt senzill fer aquest tartar. Primer fem la salsa. En un bol hi barrejarem la salsa de soja, el mirin, l’oli de sèsam, la salsa d’ostres i el sambal oelek.

tonyina

Hi afegirem unes fulles de cerfull, i un trosset de gingebre fresc ben picadet. Ho deixem reposar a la nevera. Aquí les quantitats son una cosa molt personal. Pot agradar més o menys picant (sambal) , més o menys gingebre. Us recomanem anar provant i quan trobeu el gust que us agradi, ja està.  Nosaltres fem més o menys 4/5 parts de salsa de soja i 1/5 part la resta d’ingredients. Canvieu-lo al gust.

Tallem la tonyina a tires fines i desprès a dauets. Sempre tallem, no piquem. Busquem una textura ferma, no volem que es converteixi en una pasta.

Quan ja tenim la tonyina tallada la afegim al bol on hi havia l’adob, hi espolsem unes llavors de sèsam i barregem bé.

Aquest plat el podeu preparar amb antelació i guardar-ho a la nevera fns el moment de servir-lo. Però si ho feu així, no barrejeu la salsa/adob amb la tonyina fins l’últim moment. La tonyina en lloc d’agafar el gust de l’adob, s’hi couria i no quedaria bé.

Emplatem i servim amb torradetes.

Ingredients:

  • Filets de tonyina (1 per persona)
  • Salsa de soja
  • Oli de sèsam
  • Mirin (vinagre d'arròs per sushi)
  • Salsa d'ostres
  • Sambal Oelek (picant)
  • Gingebre fresc (un trosset petit)
  • Cerfull
  • Sèsam torrat
  • Llesquetes fines de pa torrat (baguette)

Bon profit!

 

Leave a Comment